{ "title": "Anne Karnında Down Sendromu Belirtileri", "image": "https://www.downsendromu.gen.tr/images/anne-karninda-down-sendromu-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 03:38:52", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Anne karnında down sendromu belirtileri; down sendromu genetik bir farklılıktır. Halk arasında down sendromu mongol Bebek durumu olarak da bilinmektedir. Down sendromu kromozomsak bir durumdur ve zekâ geriliği durumu yaşanmaktadır. 21. Kromozomun iki tane olması gerekirken üç tane olması sonucu oluşmaktadır. Down sendromlu kişilerde kendilerine has yüz görünümü bulunmaktadır. Öğrenme güçlüğü ve konuşma güçlükleri yaşamaktadırlar. Zihinsel kavramada eksiktirler. Normal bir kişinin vücudunda bulunan kromozom sayısı 46'dır. Ancak down sendromlu kişilerde bu sayı 47'dir. Down sendromuna neredeyse 1000 doğumda bir rastlanmaktadır. Annenin yaşının büyük olması çocuğun down sendromlu doğma olasılığını yükseltmektedir.

Anne karnında down sendromu nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir?

Down sendromunun bebeğin anne karnındayken tanısı için kullanılan bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler ikili test, üçlü test, dörtlü test ve ende kalınlığı gibi prenatal tarama testleridir. Bu tarama testleri ultrasondan daha duyarlı olduğu için bu yöntemler daha çok kullanılmakta ve ultrason arka planda kalmaktadır. Kullanılan bu tarama testleri bebeklerin down sendromlu olup olmadıklarını yüzde seksen oranında ortaya çıkarmaktadır. Yaklaşık olarak bebeklerin down sendromlu oluşlarını ultrasonla yüzde otuz oranında görülebilmektedir. Çünkü yüzde otuz oranında ultrasonla tespit edilebilen yapısal anormallikler vardır. Kısacası down sendromlu bebeklerin çok büyük bir kısmı ultrasonografi ile normal görünür. Beneklerde down sendromunu tespit edecek herhangi bir anormallik görünmez.

Down sendromlu bebeklerin, gebeliğin 15 ve 20. Haftaları arasında yaklaşık olarak yarısında artmış ense kalınlığı bulgularına rastlanabilmektedir. 11 ve 14. Haftalarda Enes'e kalınlığı sebebiyle tehlikeli bir dönemdir ancak 20. Haftadan sonra daha ileri seviyeye çıkmaktadır. Yirminci haftadan sonra ense kalınlığı düzeltilebilmektedir.
" } ] }