{ "title": "Down Sendromu Belirtileri", "image": "https://www.downsendromu.gen.tr/images/down-sendromu-belirtileri.jpg", "date": "19.01.2024 11:45:47", "author": "Fatımatüz Zehra", "article": [ { "article": "
Down sendromu belirtileri vücudun pek çok yerinde görülebilir. Gebelik anında veya doğum sırasında hastalık tanımlanabilir. Yeni doğan bebekler bu rahatsızlığı taşıyorlarsa görünümlerinde bazı farklılıklar gözlemlenir.

Down sendromlu bebeklerdeki genel belirtiler nelerdir?

Bu bebekler farklı bir yüz yapısıyla doğarlar. Başları diğer çocuklara göre daha küçük ve arka kısmı yassıdır. Enseleri geniş ve kısadır. Gözleri birbirinden ayrı ve çekik görünümlüdür. Kulakların kafaya göre daha küçük olduğu gözlemlenir. Burun yapısı köklere doğru basık, ense boğumludur. Elleri geniş yapılı ve tek çizgili, parmaklar tombul ve kısa görünümdedir. Vücut yapıları da tınaz ve kısadır. Zekâ seviyeleri diğer çocuklara göre daha düşüktür. Bu çocukların doğumla birlikte tedavi altına alınması, erken ölümlerin önüne geçerek, daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.

Down sendromlu çocukların fiziksel özellikleri nelerdir?

Bu çocuklar göz kenarlarındaki eğik göz çizgileri, basık kemerli burunlarıyla dikkat çekerler. Boylarının uzunluğu diğer çocuklara göre daha kısadır. Avuçlarının ikisinde veya yalnızca birinde tek el çizgisi bulunur. Ağızdan sarkacak derecede genişlemiş bir dil, kısa boyun, göz iris tabakasında beyaz benekler, ayaktaki başparmakla yanda bulunan parmağın açıklığının fazla olması, kalp efektleri görülür. Karın bölgesi gevşek yapılı ve bombelidir. Bunun yanında eldeki beşinci parmakta esneklik, dirsek bölümünde yüksek döngü ve zekâ geriliği karakteristik özellikler arasındadır. İlk başlarda kaslarda gevşeklik olması sebebiyle bebeklerin başını tutamama, yürüme ve oturma sorunları olsa da bu işlevlerini uygulanacak tedavilerle geri kazanabilirler. Bu fiziksel farklılıklar, sağlık sorunu yaratmaz, ancak hastalığın daha kolay teşhisine yardımcı olur.

Down sendromlu çocukların nörolojik gelişimlerindeki farklar nelerdir?

%80 oranında kas gevşekliği sorunu yaşayan sorunu yaşayan çocuklar, yürüme, oturma, başlarını tutabilme gibi becerileri daha geç öğrenirler. Öğrenme güçlüğü çektikleri bir yaşından sonra anlaşılabilir. Cümle kurabilme yeteneğine 2-3 yaşlarında ulaşabilirler. Bazı hallerde bu daha uzun bir zamana yayılabilir. Alınacak özel eğitimlerle bu becerileri kazanmaları daha çabuk gerçekleşir.

Down sendromlu çocuklardaki zekâ gelişimlerindeki farklar nelerdir?

Bu rahatsızlığı taşıyan çocukların zekâ seviyeleri birbirinden farklı özellikler gösterir. Bebeklik dönemlerinde zekâ seviyeleri, diğer çocuklara yakın olsa da ilerleyen dönemde sıkıntılar artacaktır. Erken dönem çocukluk çağlarında zekâ geliştiren eğitimler sayesinde, becerileri ve zekâ düzeylerinde gelişmeler meydana gelebilir. Bu sayede yaşam kalitelerini arttıran, normal insanlar düzeyine yakın bir yaşam sürebilirler.
" } ] }