{ "title": "Down Sendromu Kaç Yaşına Kadar Yaşar", "image": "https://www.downsendromu.gen.tr/images/down-sendromu-kac-yasina-kadar-yasar.jpg", "date": "21.01.2024 09:44:14", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Down sendromu kaç yaşına kadar yaşar, down sendromlu kişi, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının normal olmaması durumunda ortaya çıkan genetik bir anormalliktir. İnsanın karakterini, yapısını oluşturan genler bu kromozomların üzerinde yer almaktadır. Normal insanlarda 23 çift toplam 46 kromozom vardır. Down sendromunda 21 kromozomda fazladan bir genetik materyal bulunmaktadır. Toplamda 47 kromozom sayısı olur. Bu krozoma sahip olan bebek anne karnında genellikle gelişemez ve hayatını kaybeder. Bebek gelişir ve doğmayı başarırsa down sendromlu olarak dünyaya gelir. Doğduktan hemen sonra muayene sırasında fark edilebilir. Bu kişilerin çocukken lösemiye yakalanma riski yüksektir. Ayrıca bu çocukların %40-45 arasında kalp sorunları yaşanmaktadır. Bunların yanında enfeksiyona bağlı ölümler de gerçekleşmektedir. Bu kişilere daha iyi bir yaşam kalitesi sunarak erken ölümlerin önüne geçilebilir.

Down sendromlu kişilerin normal insanlardan yaklaşık olarak 10-20 yıl daha az yaşamaktadırlar. Yani ortalama yaşam süreleri 45 senedir. Fakat 80 yaşına kadar yaşayan down sendromlu kişilerde vardır. Yaşamlarının uzun olması kişilerin yaşam koşulları, gösterilen sevgi, ilgi, eğitim, fiziksel gelişimin iyileştirilmesi gibi nedenlere bağlıdır.

Down sendromu belirtileri nelerdir?
Down sendromu olan kişiler doğdukları andan itibaren tedavi planı içine alınmaları gerekir. Bu tedavi planlarında fizyoterapi, özel eğitim desteği, konuşma terapisi, beslenme uzmanı desteği, anne ve babaya down sendromlu konusunda bilgilendirme yapılmaktadır. Bu şekilde daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmektedirler.
" } ] }