{ "title": "Down Sendromu Riski", "image": "https://www.downsendromu.gen.tr/images/down-sendromu-riski.jpg", "date": "21.01.2024 16:45:04", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Down sendromu riski: Down sendromu insan vücudunda bulunan kromozomların farklılığından dolayı meydana gelen kalıcı rahatsızlıktır. Genlerden gelen farklılık olduğu için kalıcı rahatsızlık olarak bilinir. Down sendromu çocukların fiziksel gelişimi ve birkaç hareketi diğer çocuklardan farklıdır. Down sendromu bazı çocuklarda ileri derecede olurken başka bir çocuk da ileri bir derecede olmayabilir. Down sendromu anne ve babanın genlerinden dolayı meydana gelmez. Kromozomların farklı olmasından kaynaklı meydana gelir. Anne karnında herhangi bir durum bebeğin down sendromlu olup olmadığını belirlemez. Sağlıklı çocuklara göre konuşması, hareketleri, ten rengi, fiziksel görünümü değişiklik gösterir.

Down sendromu riski gebeliğin ilk aylarında olur. Gebeliğin 12. Veya 13. Haftalarında tarama testi yapılır. Bebeğin sağlık durumu tarama testi sonunda belli olur. Tarama testinde kan örnekleri alınır. Tarama testleri sadece down sendromu rahatsızlığından dolayı risk taşımaz. Bebeklerde görülebilecek diğer rahatsızlıklardan dolayı da risk taşır. Bebek de down sendromu rahatsızlığı var ise tarama testleri sonucundan meydana çıkar. Bebeğin down sendromlu olduğu duyan anne baba hemen stres, sıkıntı ve üzüntü duymaya başlar. Kimi down sendromlu bebekler zihinsel engeli olarak doğarlar, kimileri ise fiziksel engeli olarak doğar. Bazı anne adayları gebeliği boyunca ikili ve üçlü tarama testini yaptırmaz. Halbuki bu tarama testleri bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Çünkü çıkabilecek herhangi bir rahatsızlık da anne karnında erken müdahale edilebilir ve erken müdahale her zaman hayat kurtarır.

Down sendromu teşhisi konulan gebeliklerde anne karnında veya bebek doğduktan sonra herhangi bir tedavisi yoktur. Sadece bebeğin gelişimini destelemek için Uzman doktordan destek alınabilir.
" } ] }