{ "title": "Hayvanlarda Down Sendromu", "image": "https://www.downsendromu.gen.tr/images/hayvanlarda-down-sendromu.jpg", "date": "19.01.2024 14:09:38", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Hayvanlarda Down Sendromu, Bir doğum eksikliği (Defekti) olan down sendromu hastalığı genellikle insanlarda teşhis edilse nadiren de olsa hayvanlarda da teşhis edilebilmektedir. Down sendromunda 21. Kromozomda aslında her zamanki gibi iki kopya yerine ek olarak bir kopyanın bulunması nedeniyle oluşan genetik bir anormalliktir. Bu genetik anormallikte hücreler anormal şekilde bölünür ve 21. Kromozomda fazladan (Üçüncü) bir kopya oluşmasına sebep olur. Bu genetik bozukluk dolayısıyla öğrenmede güçlük, çıkık kulaklar, yukarı eğik gözler, basık burun kökü, sosyal ve zekâsal eksiklikler yaşanabilmektedir. Hayvanlarda ise bu genetik bozukluk avlanma, sosyal yaşamlarından uzaklaşma gibi çeşitli kusurlara neden olmaktadır. Özellikle genetik olarak bize daha yakın olan maymunlarda down sendromu görülme olasılığı diğer hayvanlara göre daha fazla olduğu bilinmektedir.

İnsanların hayvanlar alemindeki en yakın akrabası olan şempanze ile aralarında %99 oranında genetik benzerlik bulunmaktadır. Şempanzeler 48 kromozom taşırken insanlar ise 46 kromozom taşırlar, bununla birlikte de insanlarda oluşan down sendromu gibi bazı kromozomsal hastalıklar gösterebilirler.

Hayvanlarda down sendromu, köpeklerde çok nadir görülen bir kromozomsal hastalıktır. 78 kromozom taşıyan köpeklerin 21. Kromozomunda bulunan herhangi bir hata köpek için ölümcüldür. Kromozomsal anormallikleri olan köpekler, anne karnında fetüsken düzgün gelişememekte ve büyüyememektedir. Bu sebeple de down sendromlu doğan yavru köpeklerin yaşama şansı oldukça düşüktür.

Hayvanlarda Down Sendromu Semptomları
Hayvanlarda down sendromu yukarıda maddelediğimiz gibi birçok farklı hayvanda birçok farklı kusura neden olabilmektedir.

Down Sendromlu Meşhur Beyaz Kaplan Kenny

ABD'nin güney bölgesinde bulunan bir yaban hayatı sığınağında doğmuş olan beyaz kaplan Kenny maalesef ki 2008 yılında öldü. Akraba evliliği yani iki akraba beyaz kaplanın çiftleştirilmesinden doğan Kenny, down sendromundan dolayı mustarip olan bir hayvandır.

Haziran 2011'e kadar Amerika'da serbest olan beyaz kaplanların akrabaları ile evlendirilmesi sebebiyle Kenny gibi birçok beyaz kaplan doğduktan belirli bir süre sonra ölmüştür. Akraba evliliği sayesinde beyaz kapların gen çeşitliliğini azaltmak, saf kan beyaz kaplan ırkını yaygınlaştırmak istediler. Lakin sağlıklı beyaz kaplanların olabilmesi için saf kan değil aksine genetik çeşitlilik gerekmektedir. Saf kan doğan hayvanlar genetik sorunlara yatkın olarak dünyaya gelirler. Fakat kedigillerin sadece 19 kromozomu olmasına rağmen beyaz kaplan Kenny'in down sendromlu yani 21. Kromozomunun üç kopya olması imkânsız olacağı için meşhur beyaz kaplan Kenny halâ araştırmalara konu olmaktadır.

Kedilerde Down Sendromu

Yukarıda belirttiğimiz gibi kedilerin 19 kromozomu olduğundan dolayı 21. Kromozom olmadığından kedilerde down sendromu görülmez. Fakat kedilerde gelişimsel ve bilişsel bozukluklara sebep olan Klinefelter sendromu bulunmaktadır. Down sendromu gibi kromozomsal bozukluk olan Klinefelter sendromu, hayvanlarda down sendromu olduğu düşünülen bir hastalıktır. Tüm hayvanlarda da 21. Kromozom bulunmaz fakat bazı farklı kromozomların çift kopyası olabilir ve Down sendromunu taklit edebilir, ona benzeyebilir.
" } ] }